Botanikai és beporzó-megfigyelési séták a Kis-Svábhegyen

Időpontok:

2022. április 9. szombat 9.30-11.00 (max. 25 fő)

2022. április 9. szombat 11.30-13.00 (max. 25 fő)

A túrák a Pethényi játszótér bejáratánál indulnak és ugyanott érnek véget.

Találkozási pont: Pethényi u. és Trencséni u. sarkán

Ugyanitt 9 órától családok, érdeklődők, lakosok közreműködésével közösen elkészítjük és földbe helyezzük a kerület 5. rovarszállóját. Sok segítő kézre számítunk. Akkumulátoros fúróval/behajtóval érkezőknek külön köszönet! Ön is hazavihet egy méhbölcsőt!


A Kis-Sváb-hegy a Budai-hegység Hárs-hegy, János-hegy, Széchenyi-hegy tömbjének csaknem teljesen beépült keleti oldalán található 258 m magas kiemelkedés. Egy lakóépületekkel körülvett közel 12 hektáros zöld sziget.

Területe 1991 óta védettséget élvez. Törvényes oltalmát szigetszerűségének és az elmúlt évszázadok emberi behatásainak ellenére fennmaradt, illetve regenerálódott természetközeli növényzeti foltjainak köszönheti.

A hegy növényzetét telepített fenyvesek, spontán települt akácok, bálványfák, parkosított növényzettel rendelkező részek uralják. A meredek hegyoldalakon, az ösvényektől elzárt helyeken maradtak csak fenn a hazai viszonylatban is jelentősnek mondható természeti értéket képviselő természetes növénytársulások.

Az állatvilágra is elsősorban a városhoz, emberhez szokott fajok jellemzőek.

A területnek a környező természetközeli erdőkkel, cserjésekkel és gyepekkel ökológiai folyosó összeköttetése nincsen, ezért is kiemelten fontos, de egyúttal nehéz is védelmét fenntartani.

A séta során különösen figyelünk a virágokon és máshol sürgölődő beporzó és más rovarokra, valamint az egyéb állatokra, illetve jelenlétük jeleire is.


A részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a https://eugyintezes.hegyvidek.hu/ oldalon, a regisztrációt/bejelentkezést követően, a Zöld Iroda menüpont alatt lehet.

A botanikai séta a Magyar Környezeti Nevelési Egyesülettel együttműködésben, a Hegyvidéki Zöld Iroda ismeretterjesztő programsorozatának keretében szervezett, a Méhbarát Kerület programhoz kapcsolódó esemény.

hzi_fekvo_emblema_cmyk1920px_250x250mkne_logoHMH_RGBinfoblokk_kehop_121_250x250