Sipos Gazda szilva

ONLINE KERTÉSZETI SZAKTANÁCSADÁS

Rólunk írták

(Hegyvidék újság 2021. március 2-i szám)

Szakértő ad választ a Hegyvidéki Zöld Iroda elektronikus levélcímére érkező kertészeti kérdésekre március elejétől. A kísérleti jelleggel indított szolgáltatás a kerületi dísz- és haszonkertek, továbbá a szobanövények gondozásával kapcsolatban biztosít gyors és személyes segítséget.

A múlt évben kényszerűségből otthon maradó emberek sokkal több időt töltöttek a kertekben, ezzel kapcsolatban pedig rengeteg kérdés érkezett tőlük a Hegyvidéki Zöld Irodához. Rózsa Zoltán irodavezető elmondta, hogy ezek a legkülönbözőbb témaköröket érintették, a szobanövények sárguló levelétől és a gesztenyefák növényvédelmétől a magaságyás építésének helyes módszeréig. Az önkormányzat irodája ezért úgy döntött, kertészeti tanácsadást indít a lakók részére, és Sipos József szakember segítségével igyekeznek választ adni a felmerülő problémákra.

A Hegyvidéki Zöld Iroda már két éve dolgozik együtt Sipos Józseffel, a 2019-es év agráremberével, aki először a Hegyvidéki Méhbarát Hálózathoz csatlakozott. Tapasztalatával, a méhlegelők növénytársulásának összeállításával, valamint a szükséges vetőmagok előállításával segítette a kerületi kezdeményezést. A korábbi sikeres együttműködés után magától értetődő módon ezúttal is őt kérte fel az önkormányzat.

Sipos Gazda szilva

A kezdeményezés egyelőre „próbaüzemben” indul, és kifutása alapvetően a beérkező kérdések mennyiségétől függ majd. Amennyiben markáns igény mutatkozik az online szaktanácsadásra, akkor a fejlesztés lehetőségei is nyitva állnak – folytatta Rózsa Zoltán. Ilyen továbblépés lehet a leggyakoribb kérdések és válaszok lapunkban történő feldolgozása, vagy – amennyiben ez biztonságosan megvalósítható – személyes oltási, szemzési, metszési bemutatók tartása. A cél egyértelmű: hatékony szaktanácsadási rendszer létrehozása a kerületi kertbarátok számára, amelynek segítségével néhány napon belül választ kaphatnak leggyakorlatibb kérdéseikre.

Sipos József életében a szakmája és hivatása mellett sok más egyéb is helyet kap. Alapképzettségét tekintve agrármérnök, de mérnöktanári és növényorvosi diplomával is büszkélkedhet. Ő maga is termel, ráadásul bioszemlélettel állítja elő vegyszermentes élelmiszereit. Évtizedek óta aktív méhész. Tapasztalatait, megfigyeléseit szívesen megosztja a legkisebb gyerekekkel éppúgy, mint a szegedi egyetem hallgatóival. Oktat és tanít, amikor a kamera előtt áll, amikor publikál, vagy amikor „csak” kötetlenül beszélget.

A természet közelében élő gazdaként fontosnak tartja környezetünk megőrzését, amiben szülei, nagyszülei szellemi örökségére is támaszkodhat. Annak érdekében, hogy mind többek szemét felnyissa élő környezetünk csodáira és törékenységére, missziójában szerepet kap a kert és a kertészkedés szeretetének átadása. Érzékenyítő és ismeretterjesztő előadásaival főleg a legfogékonyabb fiatal korosztályt célozza meg.

A rászoruló emberekre is áldoz idejéből. Társadalmi szerepvállalásának tudatos része a betegek, elesettek felkarolása, támogatása, a nélkülözők számára saját termelésű élelmiszerek juttatása és a börtönpasztoráció, aminek során személyes beszélgetésekkel segíti a társadalomba történő visszailleszkedést.

Ahogy saját gyermekei, úgy mindazok az emberek, akikkel találkozik, sokszor tesznek fel kérdéseket neki, amikre szívesen válaszol, leggyakrabban kiskerti tanácsokkal, praktikákkal segíti a hozzá forduló hobbikertészeket. Mostantól a kerületi kerttulajdonosoknak is igyekszik hasznára lenni – a jelenlegi helyzetben még csak elektronikus válaszokkal, később talán személyesen is.


(Barta)


A kertbarátok az alábbi címre küldhetik el kérdéseiket: zöldpont@hegyvidek.hu


(Eredeti cikk: Hegyvidék újság | Online kertészeti szaktanácsadás (hegyvidekujsag.hu))