Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Energia_Nyilt_Nap_a_Hegyvideken_meghivo_1

FENNTARTHATÓ ENERGIA ÉS KLÍMA AKCIÓTERV (SECAP)

Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata 2016-ban csatlakozott a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége (Covenant of Mayors for Climate & Energy) nemzetközi szervezethez. A Szövetséghez csatlakozó valamennyi településnek – egységes tartalmi útmutató alapján – Fenntartható Energia és Klíma Akciótervet (SECAP) kellett készítenie, melyben többek között a települési energiamérleget, a szén-dioxid kibocsátás jelenlegi mértékét és a kibocsátás-csökkentési vállalásokat, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást elősegítő intézkedéseiket rögzítik.

Energia_Nyilt_Nap_a_Hegyvideken_meghivo_1

Budapest XII. kerület környezetvédelmi programja, klímastratégiája és ITS dokumentuma egyaránt hangsúlyozza a fenntartható energiagazdálkodás kerületi megvalósításának jelentőségét, illetve a Hegyvidék épületenergetikai, környezetbarát közlekedési és zöldterület fejlesztési törekvéseit.

A kerület az éghajlati sérülékenység és alkalmazkodás szempontjából is kihívásokkal áll szemben. A Hegyvidék természetvédelmi oltalom alatt álló erdős területeit, nagyobb zöldfelületű közparkjait (pl. Városmajor, Gesztenyés kert, Csörsz park), valamint a forrásokat (pl. Béla király kút, Városkút, Ágnes forrás, Disznófő forrás, Darázs forrás, stb.) az éghajlatváltozás ökológiai és vízjárási hatásai kedvezőtlenül érinthetik. Valószínűsíthető, hogy a városi hőszigethatással, hőhullámokkal szembeni sérülékenység számottevő éghajlati kockázatot jelent a Krisztinavárosban, illetve Németvölgy keleti térségében. A hegyvidéki SECAP egyúttal lehetőséget teremt a hegyvidéki polgárok energia- és klímatudatos szemléletének kialakítására, illetve a helyi érdekcsoportok „korai” bevonására.

A SECAP-ban foglaltak végrehajtása, érvényesítése folyamatos feladatokat jelent, melynek része például a Hegyvidéki Épületfenntartói Fórum létrehozása – a kerületi nagyintézmények bevonásával – ahol többek között az energiahatékonyság növelésével kapcsolatos jó gyakorlatok átadására, pályázati lehetőségek megosztására van lehetőség. De szintén a SECAP végrehajtásának részeként született meg a lakóépületek energiahatékonyságával, klímaadaptációval foglalkozó lakossági tájékoztató kiadvány is (innen letölthető).

A SECAP dokumentum innen letölthető.